Balance in Soul

Balance in Soul
        
“ wees verbonden met je diepe waarden en leef ze voluit met zelfcompassie”

De Amerikaanse psychologe Kristen Neff heeft veel onderzoek gedaan naar zelfcompassie. Volgens Neff (2011) bestaat zelfcompassie uit drie componenten. De eerste  is het vermogen om vriendelijk, mild en begripvol te zijn voor onszelf in plaats van kritisch en veroordelend. De tweede component is de ervaring van ‘gedeelde menselijkheid’. Lijden hoort bij het menselijk bestaan. Alle mensen krijgen te maken met lijden en we staan dus niet alleen in onze ervaringen. De derde component is ‘mindfulness’, het vermogen op te merken wat er is, zonder oordeel, in plaats van ervaringen te negeren of uit te vergroten. Neff (2011) benadrukt ook dat het belangrijk is om zelfcompassie te onderscheiden van zelfwaardering. Zelfwaardering is gebaseerd op een oordeel over hoe we ‘presteren’ in vergelijking met anderen. Zelfcompassie is eerder een basale ervaring dat we goed zijn zoals we zijn, met al onze kwetsbaarheden en kwaliteiten. ( Bron: Compassie, de sleutel tot geluk door Ernst Bohlmeijer 2015, )

Als wij kunnen leren om waarde te hechten aan compassie te hebben voor ons geworstel, ons onvermogen en de missers die wij mensen nu eenmaal maken dan kunnen we leren vriendelijker naar onszelf te gaan kijken. Dan lukt het ons wellicht beter om voor de compassie van anderen open te gaan staan en deze als positief te ervaren.

Dit helpt ons vanuit mildheid onszelf en de wereld te bezien en open te willen staan voor wat er wel goed is. Het leren om onszelf te kalmeren zal ertoe bijdragen dat we minder energie gaan stoppen in het vechten tegen wat we niet willen en meer onze energie gaan  stoppen in wat we wel willen. 

Wij hebben dan meer ruimte en rust om dieper te reflecteren op waar het echt om draait in het leven: Je waarden die jij belangrijk vindt te onderzoeken, het belang dat jij eraan hecht op waarde te schatten en eerlijk te kijken naar of jouw investering in tijd en aandacht recht doet aan wat je ten diepste wil.

Ben je er tevreden mee, investeer je genoeg of zou je het anders willen.

Als het niet bevredigend is en je niet gelukkig bent in hoe je nu je tijd en aandacht besteed dan kan ik je verder helpen met beter zich te krijgen op je diepste behoeften en hoe je dit gedaan kunt krijgen.

Contact